Postřehy, jak jde život

Tak se mi to pomalu krátí…

Co? Studium na VŠB. Tedy aspoň časově -  mám teď před sebou poslední dvě zkoušky - jednu ze 2. a jednu z 3. ročníku. A pak už jenom se měsíc a půl učit na státnice a nescvoknout z toho.

Možná to vypadá, že toho není moc, ale náročné je už jenom se k té zkoušce dostat. Znamená to totiž sledovat několikrát denně internet, jestli se vyučující (jistě velmi zaneprázdněn) uráčil vypsat termín. A protože totéž dělají další desítky až stovky studentů, někdy je to skutečně závod. Místo klidné přípravy tak neustále sledujete informační systém, abyste pak brali termín, který na vás zbyl (tedy třeba za 2 dny). Studenti totiž obsazují zkoušky odzadu, i když v tomto semestru je to trochu jinak.


Času není moc a datum kontroly studia visí nad všemi jako Damoklův meč. Snad jen vyučující (nenapadá mě lepší název; pedagog zní příliš vznešeně) jsou relativně v klidu. Možná si nevšimli, že termín odevzdání indexu je letos trošku dříve, možná jim je to jedno… Kupříkladu jeden z nich vypsal dva termíny (i když sliboval, že budou 3) – jeden z nich na 23. dubna a jeden z nich 30. dubna. Toho 23. mi to nevyhovuje, protože mám jinou zkoušku, zbývá mi 30. dubna. Pak je 1. května – státní svátek, 2. května je pátek (to si mnoho vyučujících udělá volno, navíc když je děkanské volno), pak je sobota, neděle… a v pondělí má být písemka opravená, zapsaná v indexu a ten odevzdán. Tomu se říká last minute! Kdo to nestihne, má smůlu. Možnost opravy neexistuje.

Zde bych vám něco napsal o tom, jak probíhají zkoušky. Mnoho zkoušek je písemných – tzn. píše někdy třeba plná aula pod dohledem jednoho nebo více „hlídačů“. Většinou jsou to doktorandi, vedoucí předmětu má přece jiné starosti. Uhlídat se to samozřejmě úplně nedá, takže jste zkoušeni ne z látky, ale z toho, jak umíte opisovat nebo jak se to umíte našprtat.

A protože varianty testů se příliš nemění, snáze uspěje ten, kdo zná tipové otázky (tzv. tipovky) z minulé zkoušky třeba od starších ročníků. A kvóta je 51 % – to se dá, ne?

U některých předmětů následuje ještě ústní zkouška.. no někdy se stačí pěkně usmívat. Nutno dodat, že tímto způsobem jsem dostal taky několik zkoušek, takže to nebudu příliš rozmazávat J Některé se takzvaně „uchodí“ – chodíte na něj tak dlouho, až vyučující smiluje a zkoušku vám dá (tento způsob překvapivě funguje i u písemných zkoušek – přece jenom i zkoušející je jenom člověk).

Mimochodem, víte, co znamená zkratka VSB-TUO? Napsal bych to tu, ale nechci nikoho urazit… Takže asi tak.Ale abych nekončil negativně: před několika týdny jsme měli třídní sraz po základní škole. Říkali jsme, co kdo studuje, jak se máme a tak dále. Když přišla řada na mně… řekl jsem pravdu, co jiného? A jak mi potom prozradila jedna spolužačka, takové hrobové ticho poté, co jsem řekl své směřování, jen tak nepamatuje. Takže to snad bylo pěkné svědectví! 

Zobrazeno 2217×

Komentáře

JakubV

Tento článek jsem začal psát dříve. Dnes už vím, že zkoušku ze 2. ročníku mám zvládnutou (byl to celkem nervák a nakonec jsem to dostal snad jenom kvůli své pravdivosti a tomu, že jsem přiznal, co budu dělat po absolvování). Je vidět, že se Pán stará!

Ferenc

Tak to Kubo zvládni a v září se uvidíme na CMTF (dá-li Pán).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz