Postřehy, jak jde život

Jak jsme kořenili v Madridu

30. 8. 2011 22:05

WYD 2011S těmi, kteří byli v Madridu, jsme se určitě potkali. Stál jsem u vchodu do českého pavilonu a posílal lidi tak, aby se rovnoměrně zaplnila celá hala. U dveří pak stáli španělští volontéři a poctivě počítali. Po naplnění stanovené kapacity se dveře zavřely a začalo vyjednávání, zda by se i další čekající Češi do pavilonu dostali. Španělé byli docela paf z toho, jak máme všechno zorganizované a snažili se nám vyjít vstříc.


Troufám si tvrdit, že jsme na místní udělali dobrý dojem. I díky těm, kteří se na ně usmáli, pozdravili je. Volontéři se brzy naučili české pozdravy. Věřím, že i díky tomu poznali, že Češi jsou příjemní lidé. Další den (to už mimochodem nepočítali tak striktně) přijel na koloběžce Zdeněk (jeho svědectví naleznete také v této brožuře). Španělé, pro které je sportovní výkon jet 10 minut na kole, nechápali, jak někdo může absolvoval cestu z Čech do Madridu na koloběžce! Přestože nikdo neuměl jazyk druhého, přes angličtinu jsme tlumočili, jak během jeho cesty působil Bůh. A já jsem cítil, že v tu chvíli jedná taky, že máme společnou řeč.

Světové dny mládeže nejsou jenom o nepříjemných davech a neustálém čekání, ale také o setkáních s lidmi z celého světa a skrze ně také s Kristem. Nemusíme horečně oběhnout všechna místa, stačí být otevřený tam, kde zrovna jsme. Bůh nás odmění mnoha krásnými věcmi, stačí se umět dívat. To jsme měli možnost poznat třeba v Barceloně. Tam jsme se dostali v rámci předprogramu v diecézi Tarragona, abychom prožili mši spolu se 40 000 dalších lidí, které v tom týdnu hostilo Katalánsko. Byli jsme též pozváni v prohlídce jedné z dominant města - impozantní baziliky Sagrada Familia. Ta byla doslova obehnána řadou lidí pomalu posunujících se dovnitř. Rozhodli jsme se, že místo toho si prohlídneme jiné části města a k bazilice se vrátíme v podvečer. To už byla fronta menší, postavili jsme se na její konec, a řekli si, že se pomodlíme růženec. Za naše rodiny. Sotva když jsme se pomodlili závěrečnou modlitbu, stáli jsme před vstupem do chrámu.

Bylo to náročné, ale stálo to za to. Zažili jsme čtyřicetistupňové vedra i (podle hlasatelů na letišti) hurikán. Tlačenice v tisícových davech i klid v zákoutích. Však to byla pouť a ta vyžaduje oběti. Přejeli jsme pět států... mimochodem, na cedulích jsem pozoroval, jak se mění nejčastější názvy obcí: tak v Německu to bylo Ausgang, to se uprostřed Švýcarska změnilo na Sortie a ve Španělsku potom na Sortida :-)

Na setkání zazněla řada zajímavých podnětů. Papež nás v souladu s mottem setkání "V Kristu zapusťe kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry" (Kol 2,7) několikrát vyzval, abychom postavili Krista do středu svého života. Každý účastník dostal od papeže dárek v podobě knihy YOUCAT (Češi nejen v anglické verzi, ale také v české) a v knize papež doslova píše: "Studujte katechismus! Studujte jej v tichu svého pokoje, sdílejte se po internetu." Tak děkujeme, svatý otče!

Úkol "zapustit kořeny v Kristu" platí nejen pro setkání, ale pro celý život. Proto abychom nezapomněli, přikládám několik odkazů:

 

  • moje fotografie
  • Madridské speciály, jak je vysílalo Radio Proglas - schválně, poznáte tam moji maličkost?
  • záznam v televizi Noe
  • Cesty víry na ČT
  • knihu s promluvami papeže, katechezemi biskupů a svědectvími mladých účastníků si můžete objednat zde
Zobrazeno 1753×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz