Postřehy, jak jde život

Jestliže mi kdo chce sloužit

11. 1. 2012 14:39
Rubrika: Seminární zápisník | Štítky: 4. ročník

Zdravím ze semináře!
Po extrémně náročném 3. ročníku následuje relativně klidný 4. ročník. Každý rok začíná týdenními duchovními cvičeními (exerciciemi) na Velehradě. Letos jsem si vzal taky foťák, takže se můžete pokochat. A protože je důležité pravidelného ztišení, aby si člověk znova uvědomil, proč to všechno dělá, máme každý měsíc víkendovou duchovní obnovu (rekolekci).

Pokračujeme také v krásném, ale náročném studiu teologie - především dogmatické a morální - a setkáváme s novými předměty - církevním právem a pastorální teologií. Pilně se též věnujeme studiu pedagogických předmětů, biblistiky (konkrétně výkladů vybraných míst Nového zákona) a našemu dennímu chlebu: liturgice.

Ve třeťáku a čtvrťáku jsou bohoslovcům svěřovány liturgické služby. Po službě lektorátu následuje akolytát a též jsem byl oficiálně přijat mezi kandidáty jáhenství a kněžství. Kromě pověření dostáváme samozřejmě také požehnání od biskupa, který má plnost kněžství. Vždy se píše vlasnoruční žádost, což vyjadřuje určitou vážnost rozhodnutí. V obřadu se zdůraňuje připravenost (na začátku jsou kandidáti voláni jménem a odpovídají - podobně jako při svěcení - Zde jsem eventuélně Jsem připraven). Ale jak se také zpívá v antifoně: "Jestliže mi kdo chce sloužit, ať mě následuje, praví Pán!" (Jan 12, 26). Pomalu jde do tuhého, a čím víc se blíží svěcení, tím víc přichází i různé obavy... Tak díky za vaši podporu!!



Zároveň je to také ročník, kde je třeba začít psát diplomovou práci. Protože se dlouhodobě zajímám o osobnost P. Josefa Olejníka, rozhodnul jsem se, že se pokusím zpracovat jeho život a odkaz. Kromě rozsáhlého hudebního díla totiž zanechal obdivuhodný příklad a řadu podnětných myšlenek kněžím, bohoslovcům a všemu Božímu lidu. Diplomka mi otvírá dveře na místa, kam by se normálně asi nedostal, setkání s mnoha zajímavými lidmi, se kterými bych se normálně asi nebavil a ukazuje neskutečnou šíři odkazu této osobnosti. Díky Bohu za to! (Web k této diplomce naleznete na adrese olejnik.ic.cz.)

Ale podzim též patřil jiným akcím. Oslava patrona olomoucké katedrály a celé arcidiecéze sv. Václava, setkání bohoslovců Čech, Moravy a Slovenska a řada dalších (fotografie z těchto akcí je možné najít na stránkách semináře). Zapojili jsme se též do Dnů důvěry Taizé, které hostila Olomouc. V prosinci se v semináři koná tradiční mikulášská besídka, která je také příležitostí udělat si srandu a odlehčit některé obtíže, které přináší život v semináři a na fakultě. Před Vánoci se ještě naladíme při adventním večeru (jehož součástí je duchovní pásmo). No a po vánočních prázdninách nás čeká rekapitulace semestru a toho, co jsme se během něj naučili.

Nevím, jestli se mi podařilo aspoň trochu popsat, co prožívá bohoslovec 4. ročníku. Když tak čekám na vaše reakce - ať už pod tímto článkem nebo jako soukromou zprávu.

Zobrazeno 1718×

Komentáře

Ancis

Wow, tak držím pěsti:)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz