Postřehy, jak jde život

Děkujte Hospodinu, neboť je dobrý, jeho milosrdenství trvá na věky!

31. 12. 2012 17:23

Drazí přátelé! Už jsem se dlouho neozval. Stále víc a víc si uvědomuji, kolik věcí pochází od Hospodina a jak málo jsem za ně vděčný... Co jsem tedy za uplynulou dobu obdržel?


Čtvrtý ročník je asi ten nejhezčí. Učení není až tak moc, člověk má nějaké zkušenosti, které ho
udržují nad věcí a zároveň na něj ještě nedoléhají starosti posledního ročníku. A tak jsem se mohl věnovat psaní diplomky. Osobnost otce Olejníka mě přivedla na místa, kam bych se normálně nedostal. Materiálů jsem nasbíral až až, teď bych je měl určitým způsobem uspořádat do diplomky (zde cítím určitý deficit, neboť jsem předpokládal, že v tuto dobu to už budu mít).

O prázdninách jsem se zúčastnil pěší poutě z Ostravy do Čenstochové.  Bylo to zajímavé setkání s fenoménem pouti, který Poláci prožívají. Průvodce naši pouti byl polský kněz působící v naši diecézi a fascinující bylo, jak se během cesty Poláci starali o naše občerstvení, ubytování nebo nás jinak podporovali! Pouť nebyla až tak fyzicky náročná (i proto, že jsem byl nejmladší poutník a přizpůsobovali jsme se nejslabšímu), ale ten pocit, kdy poutník pokleká před milostný obraz se svými úmysly, stojí za to!

Velkou akcí roku 2012 bylo setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Na národním nebo mezinárodním setkání mládeže jsem byl už popáté a možná naposled. Zvláštím způsobem jsem si užíval i místo, kde jsem byl před 10 lety. Je zde možné zaznamenat určitý posun, který dává naději do budoucna. Opět jsem byl v přípravném týmu, který je setkáním sám pro sebe, a potkal mnoho tváří známých-i když mě mrzí, že u mnoha nevím jména, ani na ně nemám kontakt... Tak snad i oni si najdou cestu na tento blog. ;-)

V říjnu jsme se též zúčastnili jedné významné akce pro místní církev - blahoslavení 14 mučedníků v Praze. Aby nám po Matce měst nebylo tak smutno, tak o měsíc a půl později jsme v řeckokatolické katedrále sv. Klimenta (právě při oslavě chrámového patrona) byli účastni jáhenského svěcení našeho spolubratra.

Chtěl bych ještě napsat o jedné akci spjatou s mým jménem, kterou bohoslovci pravidelně pořádají. Je jím běh na Svatý Kopeček za povolání. Cítíme, že povolání je náš společný úmysl, a kromě pravidelných modliteb nebo různých akcí pořádá seminář také 2 poutě - na začátku května velkou oficiální pouť bohoslovců na Svatý Hostýn (letos již popáté), malou neoficiální pouti na Svatý Kopeček, přičemž se běží (obvykle na podzim, poprvé zhruba před 10 lety). Tak se modleme za pravdivá povolání ke kněžství - ne taková, která jen zvednou statistiky, ale přinesou Boha k lidem.

V semináři funguje také schola gregoriánského chorálu. Většina zpěváků je již vysvěcena, přesto se pravidelně setkáváme a během doby adventní nebo postní si rádi zazpíváme, abychom chorálem a středověkou polyfonií naladili lidi na nadcházející svátky. Třeba jsme se někde potkali nebo se někde potkáme!

A co přinese rok 2013? Kromě dokončení studia teologie (státnice jsou z pedagogiky, biblistiky, morální a dogmatické teologie) by mě v červnu mělo čekat jáhenské svěcení. A v červenci nástup do farnosti. Do jaké, nevím, a stejně bych vám to neřekl, ale bude to někde v ostravsko-opavské diecézi.A také bych se měl stát strýčkem.

Kéž nám ke všemu, co nás čeká, dá Pán své požehnání.

Zobrazeno 2145×

Komentáře

dromedar

Nu moc jsi nám toho neřekl...

JakubV

Děkuji za upozornění a omlouvám se těm, kteří se nic nedočetli. Už se článek zobrazuje celý. Špatně jsem ho vložil.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz